Dr. Bülent URAN

Kişisel Web Sitesi

Üyelik Girişi
HOLİSTİK SAĞLIK

AKIŞTA OLMAK 2



Akıcı olmak bölüm 2

  

  1. Onlara ulaşmak
  2. uyum oluşturmak
  3. sorunu tanımlamak
  4. çözümleri tanımlamak
  5. engelleri ortaya çıkarmak
  6. engelleri eritmek
  7. çözüme yönelik düşünceyi eyleme koymak
  8. kritikal faktörü bypass etmek
  9. ego güçlendirmek
  10. skorlar kaydetmek
  11. bundan sonra nereye gideceğimize karar vermek.

 

Sorunu tanımlamak

 Hastadan bilgi toplamanın kendi akıcılığı vardır. İşlem hasta sorununu size anlatmaya başladığı anda başlar. Ama bu sadece başlangıçtır. Eğer bu andan itibaren sistematik olursanız kısa sürede çok şeyler başarırsınız.

 Bilgi toplama süreci uyum yaratma açısından büyük bir fırsattır. Bunu yapmanın en kısa yolu “arkadaş olmak”tır. Hastaya sorununu açıklamasını isteyin ve sonra dinlemeye başlayın.

Aktif dinelme önemli bir alışkanlıktır. Peryodik olarak hastayı anlattıklarını özetleyerek geri beslemelisiniz. Bu hastada iki etki yaratır. 1. beni dinliyor. 2. beni anlıyor. Gerçekte yanlış anlamışsanız böylece yanlış anladığınız kısmı geri besleyeceğinizden daha başlangıçta yanlış bir anlamayı ortadan kaldırmış olursunuz.

Uyum sağlamanın en kolay yolu hastaya işini sormaktır. İnsanlar kendi yaşamlarından bahsetmeyi severler. Hele işlerini sorarsanız bırakırsanız 2 saat konuşurlar. İsterlerse işlerinden nefret etsinler. Eğer ev hanımıysa “ bütün gün evde oturmak nasıl bir şey?” diye söze giresiniz.

Birkaç dakika içinde hastanın temsili sistemini öğrenmiş olursunuz. Bilgileri nasıl topluyor? Hangi sistem daha hakim? Gibi. Tüm bunlar sizin konuşmanızı ayarlar. Hipnoz sırasında kullanacağınız kelimeleri seçmenizi sağlar.

Bu arada sorun nasıl bir işleve sahiptir? Bunu anlamalısınız. Herkesin kendini sefil hissetme tarzı farklıdır. Şöyle sorular sorarsınız. “Eğer sizin yerinizde olsaydım sigara içmem gerektiğini nasıl anlardım?”. “Eğer sizin yerinize ben evde olsaydım ve eşiniz yine öyle davranmaya başladığında hem içimde hem dışımda ne hissedecektim, ne duyacaktım, ne görecektim?”.

Hastalar bunları daha önce hiç düşünmemişlerdir. Ve hastanın bu soruya yanıt verme çabasından bir çok şey öğrenirsiniz. İçe yönelik bir bakışı olmayan hastalar kısaca “bilmiyorum” derler. Ama bir yanıt almak için ısrarcı olmalısınız. Çünkü hastanın eski programını ortaya çıkarmalısınızki yerine yebni bir program yerleştirin.

Tüm bu çabaları satır aralarında hastanıza daha iyi yararlı olabilmek için topladığınızı söylerseniz uyum artar. İnsanlar ilgi görmekten hoşlanırlar. Çoğu sorunun altında ilgi görmeme inancı yatar. Siz ise ilgi göstermek için çaba harcamaktasınız. Bu yüzden içlerinde minnet duygusu olmaya oluşmaya başlar.

İşin eğlenceli kısmı şudur. Bir kez hasta yaşamından konuşmaya başlamışsa aradaki buz kırılmıştır. İşi ile ilgili çok basit sorular bile kendisine yönelikliği azaltır, gerginlik azalır, çok daha akıcı bilgi vermeye başlar.

Konuşma akıcılık kazandıkça hasta sizi iyi bir dost olarak görmeye başlar. Güveni artar.

Hasta rahatladıkça trans hali başlar. CF baypas olmaya başlar. Yani CF baypası terapi seansının hemen başında henüz resmi indükisyon başlamadan başlamaya başlar. Bunu fark ettiğiniz anda artık gelişmekte olan bu doğal hipnoz durumundan yararlanmalısınız. Başarı beklenti tohumlarını atmaya başlayın. Rastgele konuşuyormuş gibi “çok acı çektiğinizi görüyorum ama size temin ederimki bu seansın sonunda şu durumunuzdan çok daha iyi hissedeceksiniz. Şu anki durumunuz bir anı olarak kalacak.”. Artık bunlar doğrudan bir telkindir. Hastanın duymak istediği şeyler olduğundan rahatlıkla bilinçaltı tarafından kabul edilir.

Yani daha bilgi toplarken seansa başlamış, olumlu telkinleri ekmeye başlamış olursunuz.

Pratikte çoğu hasta 1-2 kez gelir. Ne kadar uzun süre gelmeleri gerektiği konusunda ısrarcı olsanız da gerçek budur. Bu nedenle ilk seansta 1.5-2 saat yoğun çalışmalısınız. Seanslarınız kayıda alma alışkanlığı kazanın. Hastaya da bir kopyasını vereceğinizi ve bunu sık sık dinlemesi gerektiğini söylerseniz kayıt almanıza itiraz etmez. Gerçektende seansları bir ay boyunca her gün en azından indüksiyon kısmını dinlemeleri çok güçlü etki yaratacaktır.

Her hastanın ihtiyacı farklıdır. Sorunları aynı olsada. Bu nedenle aktif dinleme ve sorun tesbit etme aşamasında hastanın dünyasını anlarsanız hipnoz indüksiyonundaki telkinlerinizi de ona göre oluşturursunuz. Zamanla kendiliğinden, doğaçlama telkin verir duruma gelmeniz gerekir. Herkese uyan standart telkin kalıpları başlangıçta işi kolaylaştırır ama herkese her yazı uymaz.


ONLINE TERAPÖTİK NLP KURSU 

1. BÖLÜM 52 DERS 7.12.2015 DE BAŞLAYACAK
2. BÖLÜM 52 DERS 5.12.2016 DA BAŞLAYACAK

(İki yıllık bu kurs her hafta 1 ders işlenerek verilecektir. Kurs herhangi bir meslek kazandırma amaçlı değildir. terapi alanında çalışanların mesleki becerilerini yetkinleştirme amacı taşımaktadır)

ayrıntı için tıklayınız

 

 

 

 

 

 

 


Yorumlar - Yorum Yaz