Dr. Bülent URAN

Kişisel Web Sitesi

Üyelik Girişi
HOLİSTİK SAĞLIK

AKIŞTA OLMAK 3

 

 

    

Akıcı olmak 3

 

Çözümü tanımlamak

Geleneksel psikoterapinin sorunu soruna odaklanmaktır. Umut kişi sorununu anlarsa bu sorundan kurtulacağı üzerine kurulmuştur. Bu kısmen işe yarar. İçgörü kazanmak çözümleyici olabilir.  Ama bu çözüme ulaşmak çok zaman alır. Hele fobi gibi saf bilinçaltı kaynaklar varsa içgörü pek işe yaramaz.

Tipik bir hasta sorununa bir çok açıdan neden aramıştır zaten. Ama çözüm hakkında çok az düşünmüştür. Örneğin sigara bırakmak isteyen birine sorun. Yarın elin sigaraya gittiğinde yerine ne yapmayı düşünüyorsun? Hiçbir yanıtı yoktur.

Amacımız hastaya çözümü tanımlamaktır. Bu nedenle sorular genelden özele doğru olur. Ne kadar spesifik olursak duygusal yükseltmede o kadar güçlü kaldıraçlarımız olur.

 

Bunu sağlamak için  her major soruyu üç farklı açıdan sormaktır.

  1. Ne yapmak istiyorsun? (düşünce)
  2. Bunu sağlamak seni nasıl hissettirecek? (düşünce hakkındaki duygu)
  3. Bunun hakkında mükemmel olan taraf nedir? ( duyguya anahtar olan alt modalite)

 

Örneğin hastaya ne başarmak istiyorsun diye sorarız. “Sigarayı bırakmak istiyorum ama bir çok kez uğraştım olmadı vs. vs.. “

 

Burada tuzağa düşüp “neden başarısız olduğu” konusuna girerseniz çözümdem uzaklaşmış olursunuz. Bunun yerine “ sigara içmeyen bir kişi olmak nasıl hissettirecek?” (hasta iç kaynaklarına ulaşmaya çalışırken bekleyin). “Çok mükemmel olacak.”

 

“Sigara içmeyen birisi olmanın bu kadar mükemmel yanı nedir?”.. “Sabahları uyandığımda mutlu ve keyifli olacağım”

 

İşte zihinsel iyileştirmeye odaklı bir terapistin klasik terapistten farkı burada başlar. Klasik terapist hastanın sigara içmeyen bir kişi olmak istediğini düşünür. Zihinsel terapist ise “kişinin sabahları huzurlu uyanmak istediğini” bilir.

Bu şekilde sorgulamaya devam ederseniz “hastanın başarmak istediği şeyin tam bir fotoğrafını” çekmiş olursunuz.

Bu şekilde

 

  1. Hedefleri çok açık olarak bilirsiniz.
  2. Bu hedefler bu konuşma ile uyarılmaya başlanmıştır bile.

 


ONLINE TERAPÖTİK NLP KURSU 

1. BÖLÜM 52 DERS 7.12.2015 DE BAŞLAYACAK
2. BÖLÜM 52 DERS 5.12.2016 DA BAŞLAYACAK

(İki yıllık bu kurs her hafta 1 ders işlenerek verilecektir. Kurs herhangi bir meslek kazandırma amaçlı değildir. terapi alanında çalışanların mesleki becerilerini yetkinleştirme amacı taşımaktadır)

ayrıntı için tıklayınız

 

 

 

 

 

 

 


Yorumlar - Yorum Yaz