Hissi Hissetmenin Dayanılmaz Hafifliği…
Adına iyileşmek diyelim, aydınlanmak diyelim, kişisel gelişmek diyelim, değişmek diyelim, ne dersek diyelim…
Soru şu…
Biraz daha iyileşmiş olmanın, kişisel gelişmiş olmanın, değişmiş olmanın, aydınlanmış olmanın ölçüsü nedir?
Nasıl bileceğiz bir kademe daha ileri gittiğimizi?
Benim için tek ölçüt iyi hissetmektir. Bir önceki duruma göre daha iyi hissediyorsa bir kişi, bir kademe ileriye doğru gitmiş demektir. Bir kademe daha iyi hissetmek, biraz daha enerji bedeninden duygu boşalmış olması demektir.
Bir önceki duruma göre daha iyi hissettiğimize nasıl karar vereceğiz?
Bunun için iyi hissetmeyi bir kez daha somut olarak tanımlayalım.
İyi hissetmek, kötü hissetmemek demektir.
Kötü hissetmek bedeninde kötü olarak algıladığın bir his hissetmemek demektir.
Bedenimizde yeri belli, vasfı belli, şiddeti belli fiziksel deneyimlere HİS diyoruz. Vasıf dediğimiz zaman hissi bir sıfatla tanımlamayı kastediyoruz. Sıcak, soğuk, sıkıştırıcı, acı, baskı, batıcı, yumuşak, zonklayıcı, sıkıntı verici gibi…
İyi hissetmek hemen şu anda vereceğim bir karardır. Gözlerimi kaparım. Saçımdan ayaklarıma kadar tüm bedenimi kontrol ederim ve kötü olarak algılamadığım bir his ya da daha doğru deyimle bedenimin herhangi bir bölgesinde diğer bölgelerden daha farklı bir his bulamazsam, bedenim iyi hissediyor demektir.
Evet, burada iyi hissetmek tamamen bedenin başardığı bir şeydir.
Zihnimizin değil.
Zihin her zaman yanıltıcıdır, hipnotiktir.
“Ben iyi hissediyorum” derseniz, sanki bilinçaltına "şu anda bana bir şey hissettirme" mesajı göndermiş olursunuz. Ama “bedenim iyi hissediyor” demeye niyetliyseniz, o zaman bu cümleyi sarf etmeden önce bedeninizi tarafsız, samimi ve farkındalıkla gözlemlersiniz. Hemen tüm beden bölgeleri aynı frekans bandında titreşiyorsa iyi hissediyorsunuz demektir.
Burada frekans bandının hangi aralıkta olacağı da önemli tabi… Hemen herkes huzurlu hissetmenin nasıl bir şey olduğunu bilir. Durgun bir su gibi, bedenimiz tatlı tatlı titreşiyorsa, sakin ve huzurlu hissediyoruz demektir. Çok nadir durumlar dışında, tüm bedenin kötü hissetmesi mümkün değildir, zaten. Yani bir kişi, tüm bedeni aynı frekansta titreşiyor diye, bu titreşen –enerji bedeni bölümünde anlattığım gibi- bozuk frekans bandında olsa da “kötü hissediyorum” demez.
O halde iyi hissetmek, ancak, samimi bir gözlemle, tüm bedeni taradıktan sonra ortaya konacak bir bedensel durumdur. Bir duygu koçunun, danışanına en çok sorduğu soru şudur.
“Tüm bedenini gez dolaş, nerende ne hissediyorsun, bana söyle.”
Neden hissetme üzerinde bu kadar duruyorum?
Tüm çalışmalarımızın amacı iyi hissetmektir de ondan. Hayatta ne yaparsak yapalım, neyle uğraşırsak uğraşalım tek amacımız iyi hissetmektir. Başarılı olduğumuz zaman da iyi hissederiz, zengin olduğumuz zaman da, sağlıklı olduğumuz zaman da… Ayrıca iyileşme felsefemize bakacak olursak, insanın varlığının amacının hissetmek olduğunu görürüz. Ruhu deneyimlemek demek, özel bir hissi hissetmek demektir. İnsan bedeni hem hissetmek, hem de hissettiğini fark edecek şekilde tasarlanmış ve yaratılmıştır.
Zamanla “iyi hissetmem gerekir” bilgisi bazı hipnozlarla karışmaya başlar. İyi hissetme hedefinde bir değişme olmaz da nasıl iyi hissedeceğimiz konusunda inançlarımız gelişir. “Ancak şuna sahip olursam iyi hissederim”. Ya da “ancak şunu başarırsam iyi hissederim” gibi inançlarla boğuşmaya başlarız. Çok az kişi yaşamında iyi hissetmenin sadece duygular üzerinde çalışarak başarılacak bir iş olduğunu unutur. İyi hissedemedikçe, daha fazlasını elde etmeye çalışırız.
Evet, yaşamın amacı iyi hissetmektir. İyi hissetmek bedenimizin tek ve bütün halinde titreşmesi demektir. İyi hissetmek evrensel enerjiyle koherant bir şekilde titreşmek demektir. Hissetmek araç değil amaçtır. Hissettikçe birçok bozukluğun değişmesi için ilk adımları atmaya başlarız. Kötü olarak algıladığımız hislere odaklandıkça zihinsel enerjimizi, duygusal sıkışıklığa doğru yönlendiririz. Duygusal sıkışıklıklar açıldıkça, enerji bedeninin akışı düzelir. Enerji bedenindeki akış düzeldikçe fiziksel beden iyi hissetmeye başlar.
İyi hissetmek, iyiyim demekle sağlanan bir şey değildir. İyi hissetmek varlığımızın dışında vuku bulan olayları değiştirmekle elde edilecek bir şey değildir. İyi hissetmek bir kişinin sadece kendi bedeni üzerine odaklanmasıyla sağlanacak bir durumdur.
Bir duygu koçunun danışanına öğreteceği ilk şey hissetmenin önemi olmalıdır. Bir duygu koçunun kendi üzerinde öğreneceği ilk çalışma da hissetmek olmalıdır.
son düzeltme 15.02.2017